Filter

Lactaattest

 Sport analyse

Lactaattesten

11225627_766732150108124_1747023143_n

 

Wij doen lactaattesten voor:

  • Lopers

  • Wielrenners/Mountainbikers

  • Skeeleren

 

Lactaattest

  • € 100 test inclusief analyseren verslag en gesprek, trainingsadvies Lopen / wielrennen / vermogens fiets / skeeleren

  • groepen vanaf minimaal 5 personen: €90 per persoon.

  • Buiten testen (individueel als groep) 

  • Binnen testen (loopband/fietsen ergometerfiets dit kan enkel individueel.)

 

Functie van een inspanningstest/lactaattest:

Een inspanningstest is een indicatie en meting van uw conditie op het huidige moment, bij elke hartslag. Deze test is zeer sport specifiek gericht. Dus voor elke discipline wordt er een specifieke test afgenomen.

 

Hoe werkt een proef?

U loopt, fietst, skeelert een bepaalde afstand en tegen een bepaalde hartslag die hoort bij uw niveau en sport. Na het afleggen van de afstand, komt u bij de inspanningsfysioloog, je geeft je tijd door van de afgelegde afstand en je gevoel en ondertussen wordt een druppel bloed genomen. Daarna vertrekt u opnieuw voor dezelfde afstand maar dan tegen 10 hartslagen hoger en zo doen we verder totdat we de aerobe en anaerobe drempel plus maximaal punt hebben. Nadien wordt alles in grafiek geplaatst om zo een beter zicht te krijgen op uw conditie. Via deze grafiek kan de inspanningsfysioloog goed interpreteren hoe je het best verder werkt om je rendement van je training zo hoog mogelijk te houden en op deze manier een betere prestatie neer te zetten.

 

Waarom een sport specifieke test:

De laatste jaren sport iedereen met hartslagmeter, maar als je hartslagzones niet bepaald zijn weet je dus niet met wat je bezig bent. En kan je dus ook niet je meter optimaal gebruiken. Als je jouw hartslagzones niet kent, kan je dus ook niet weten welk energiesysteem je moet prikkelen bij de juiste trainingsarbeid. Het afleggen van een test is dus zeer nuttig om overtraining tegen te gaan. Want na het afnemen van de test kan de inspanningsfysioloog exact je zones bepalen en u adviseren hoe je verder moet trainen om uw rendement te gaan verhogen en te maximaliseren.


 

test 03-2020

Met dank aan triatleet knut

Theoretische uitleg: Aeroob en Anaeroob systemen

 

Aeroob:(uithouding met zuurstof)

 

Het lichaam produceert energie uit brandstof. Brandstof voor het lichaam bestaat uit koolhydraten,vetten en een kleine hoeveelheid eiwitten, die we uit onze voeding halen. Deze wordt in ons lichaam met zuurstof verbrand (geoxideerd), waardoor er energie vrijkomt voor spiercontractie.

De zuurstof komt door de ademhaling het lichaam in via de longen waar het op zijn beurt in de bloedbaan terechtkomt en door het hart naar de actieve spieren wordt gebracht. Gaat de intensiteit omhoog dan levert het lichaam meer energie, maar is er dus ook vraag naar meer zuurstof en meer brandstof (koolhydraten en vetten), want deze vorm van brandstof ligt opgeslagen in de spieren en lever.

Dus, bij een hogere intensiteit gaat de ademhaling en hartslag stijgen om meer zuurstof per minuut te kunnen opnemen, waardoor meer koolhydraten en vetten kunnen verbrand worden om zo meer energie te leveren.

Het aerobe systeem heeft een vrij grote capaciteit, door de grote voorraad aan koolhydraten en vetten (vetten zijn de grootste voorraad). Zolang er voldoende aanvoer is van zuurstof ontstaat er een minimale afvalproductie (lactaat) en kan deze vorm van energieproductie zeer lang worden volgehouden. Zolang de productie van lactaat en de recyclage ervan door zuurstof in evenwicht zijn, kunnen de spieren de inspanning volhouden.

 

 

Anaeroob: ( uithouding zonder zuurstof)

 

Bij een zeer hoge intensiteit heeft het lichaam zeer veel energie nodig. Zoveel energie dat het aeroob systeem de vraag naar zuurstof niet meer kan bijhouden. Bij een zeer hoge maximale inspanning van minder dan  2’ minuten (tot 800 m lopen) heeft het lichaam de tijd niet om het aeroob systeem op gang te laten komen. De ademhaling en de hartslag kunnen niet snel genoeg voldoende hoog niveau halen.

Hierdoor zal te weinig zuurstof worden aangevoerd naar de werkende spieren om de nodige energie op een aerobe manier te kunnen leveren. Maar het lichaam heeft nog wel de beschikking over een beperkte voorraad brandstof waarbij zuurstof niet nodig is. Er is voor ongeveer 10 seconden voorraad aan creatinefosfaat zonder vorming van melkzuur (anaeroob alactisch systeem) en tot 2 minuten zonder zuurstof met vorming van melkzuur (anaeroob lactisch systeem).

Bij dat systeem is er dus wel sprake van afvalproductie (melkzuur en later als lactaat in het bloed). Wanneer de productie van melkzuur te groot wordt, en lactaat in het bloed te snel gestapeld wordt, dan zal je de arbeid moeten staken.

 

Bij een inspanning van zéér lange duur, aeroob met een maximale ademhaling en hartslag (dan draait dit systeem op zijn maximale capaciteit), zal spiervermoeidheid eerder komen door een te hoge concentratie van H+ (waterstofionen) binnen en buiten de cel en door een te hoge lactaatproductie zonder voldoende omzetting hiervan. Maar de verbranding schakelt niet over op een anaeroob systeem. Dat is enkel en alleen maar bij zéér hoge inspanningen. Dus het systeem gaat pas anaeroob gaan als naar sprint gaat op einde van wedstrijd en er dus meer vraag is naar energie, Maar hier loopt ook de melkzuurconcentratie verder op waardoor je na korte tijd de inspanning zal moeten staken.

 

IMG20200802131425

Sport Analyse

We bekijken en evalueren uw trainingen en testen van het laatste jaar.  We bestuderen de positieve en negatieve punten en bespreken die met u.  Niet enkel uw fysieke training wordt bestudeerd maar ook hoe u zich mentaal voorbereidt op een wedstrijd en naar je doel en de invloeden van buitenaf.  Ook de wedstrijd omstandigheden krijgen aandacht.  Zo achterhalen we hoe u tegenover training staat en wedstrijd staat.

Zo zien wij welk profiel we voor ogen hebben. 

 

Daarna bespreek ik hoe ik te werk ga en hoe mijn trainingen in elkaar zitten en met welk systeem ik werk om uw trainingen te lezen en resultaten in het systeem in te geven.

 

Bij het opmaken van trainingsschema's hou ik rekening met de tijd dat de atleet kan vrij maken. En met de belastbaarheid van privé en uw job. Dat zo de training op de juiste niveau wordt opgemaakt en we niet te overbelasten te werk gaan, van in het begin. Maar voor we starten met trainen gaan we eerste een veldtest/lactaattest afnemen. Om te kijken naar je daadwerkelijke niveau. Na de resultaten van de test gaan wij uitleg geven van de theoretische gegevens en hoe wij jouw gaan trainen. 

 

Een afspraak voor een analyse heet een prijs van €30 en duurt +/-1u

voor een afspraak te maken stuur je mail via deze site ga naar contact gegevens.